Rakentaminen – puutalojen kasaus yksityisille ja yrityksille

Kohteet ovat aina asiakkaan tarpeisiin tehtyjä, eri arkkitehtien suunnittelemia. Tulemme hankkeeseen mielellämme mukaan jo alkuvaiheessa, jotta pääsemme optimoimaan tehokkuutta suunnittelun alkuvaiheessa.

Toimitukseemme kuuluu vähintään suunnittelu, puutuotekauppa ja asennus. Teemme tämän kaiken omalla henkilökunnallamme kustannustehokkaasti. Varustelemme kaikkien kohteidemme elementit omalla tuotantolinjalla Hollolassa. Se että me hoidamme koko paketin on kaikkien etu, ja etenkin asiakkaan. Hankimme tarvittavat materiaalit asiakkaan puolesta, näin saamme selkeyttä ja tehokkuutta myös omaan työhömme.

1.Rakenne- ja elementtisuunnittelu

Teemme talosta aina lähtökohtaisesti tarkan rakennetietomallin, riippuen toimitussisällöstä. Massiivipuurakentamisessa elementtien valmiusaste on suuri niiden saapuessa työmaalle. Tästä syystä 3D-kuvan tekeminen kohteesta on tärkeää. 

Toivomme, että otatte meihin yhteyttä jo pääkuvavaiheessa, jotta pääsemme ohjaamaan pääsuunnittelijaa rakenteellisissa asioissa kohti kustannustehokkaita ratkaisuja.

2.Materiaalit

Myymme kohteisiimme elementit, puutavarat, ruuvit, tiivisteet yms., jotta pystymme varmistamaan toimitusketjun katkeamattomuuden.  Lisäksi haluamme olla varmoja, että tuotteet ovat laadultaan kohteeseen sopivia.

 3.Asennus

Rakennushankkeessa erikoisalaamme on elementtiasennus. Jotta rakennushankkeesta saadaan kustannustehokkaampaa valmistelemme useasti kattorakenteet, välipohjat sekä teemme maalaustyöt valmiiksi tehdasolosuhteissa. Jossain tapauksissa kattoja ei pysty kuljettamaan kokonaisina työmaalle. Tällöin teemme katon valmiiksi tontille ennen asennuksen aloittamista. Tavoitteemme on saada talo aina sääsuojaan nopeasti ja tehdä mahdollisimman paljon korkealla tehtäviä työvaiheita turvallisesti maassa.

Miksi haluamme tehdä suunnittelun itse?

Olemme asentaneet CLT-taloja pitkään ja olemme kehittyneet matkan varrella paljon. Lahden Puurakentajien perustajat ovat olleet asentamassa tuhansia CLT-elementtejä. Vieläkin tämä puutekniikan insinööreiksi lähes 10 vuotta sitten valmistunut parivaljakko nähdään jokaisessa pystytyksessä oppimassa, miten asioita voisi tehostaa. Olemme CLT-asennusten edelläkävijöitä.

Puhutaan, että rakentamisessa on käynnistynyt kokonaan uusi aikakausi; tällä tarkoitetaan sitä, että talot esivalmistellaan tehtailla korkeaan valmiusasteeseen. CLT-levyistä tehdyt talot ovat yksi esimerkki tästä. Tämä muuttaa myös suunnittelua. Ennen taloista piirrettiin vain arkkitehti- eli pääkuvat, joiden pohjalta kirvesmiehet tekivät talot valmiiksi.  Rakentaminen saattoi kestää vuoden tai vuosia. Toisin sanoen suunnitteluaika oli lyhyt ja rakentamisaika pitkä.

Nykyään tilanne on kääntynyt toisinpäin. Suunnitteluaika on pitkä ja rakentamisaika työmaalla huomattavasti paljon lyhyempi. Suunnittelijat tekevät tarkkaa työtä, että talossa on kaikki palikat paikallaan jo suunnittelupöydällä. Suunnittelupöydältä tieto siirretään suoraan elementtitehtaan millintarkkaa työtä tekeville koneille, jolloin ammattiasentajille jää helppo, mutta vaativa työ. Elementit pitää asentaa tarkasti paikalleen; tämä tapahtuu nopeasti ja rautaisella ammattitaidolla. 

Tulevaisuuden tavoitteemme on saada perus omakotitalo muuttokuntoon alle kuukauteen, siitä kun saavumme työmaalle. Pienemmissä kokonaisuuksissa tätä on jo kokeiltu ja niissä on päästy jopa viikkoon, joten pidämme tavoitettamme realistisena. Hyvin suunniteltu on kuin puoliksi tehty. Klisee, mutta.

Työmaalla taloja rakentaessa on tullut monesti todettua, että pienetkin suunnitteluvirheet voivat aiheuttaa huomattavia lisätöitä tiedon hankkimisen ja uudelleen tekemisen muodossa. Suunnitelmissa on monesti hyvät periaatepiirrokset ja detaljit, mutta rakenteiden yhtymäkohtien suunnittelu on usein puuttellista. Juuri nämä ovat niitä kohtia rakennuksissa, joista tulee päänvaivaa. Perinteisessä 2D-piirtämisessä näiden kohtien hahmotus on haasteellista, siksi meillä on keskeinen tavoite saatta talojen tietomallinnus uudelle tasolle. 3D-suunnitteluympäristössä haastavimmatkin rakenteet ovat helposti hahmotettavissa. Samalla materiaalilaskenta saadaan nykyaikaistettua. On aivan selvää, että työmaalla räntäsateessa tehty suunnittelu ja materiaalilaskenta on vanhanaikaista, hidasta ja epätarkkaa, ja ennen kaikkea varsinainen työ seisahtuu täksi ajaksi.

Tuukka Eskola

Lahden Puurakentajien perustajajäsen