Mitä on CLT?

CLT eli Cross Laminated Timber on ristiinliimattua massiivipuulevyä, mikä mahdollistaa aivan uudenlaisia arkkitehtuurisia ratkaisuja antaen puulle betonin ominaisuudet suunnittelussa. CLT:llä on perinteisen massiivipuurakenteen hyvät ominaisuudet, kuten rakenteiden hengittävyys ja huoneilman kosteutta tasaava vaikutus. Elementit ovat todella mittatarkkoja ja niiden pystytys, eristys sekä ulkovuoraus tehdään paikanpäällä. Tällä tavoin CLT – tekniikalla rakentaen talo on todella tiivis ja viimeistelty.

Lue lisää

Monipuolisuus

CLT tarjoaa puitteet monipuoliselle arkkitehtuurille ja suunnittelulle puun ollessa helposti muokattavissa. CLT-elementtejä voidaan työstää ja käsitellä halutun lopputuloksen aikaansaamiseksi ja yhdistää helposti muihin rakennusmateriaaleihin, kuten betoniin ja teräkseen.

Puu antaa uudenlaisia mahdollisuuksia rakennusten suunnitteluun ja toteutukseen aina elementtien valmistuksesta asti. Materiaalin voi vaivatta vaihtaa vaikka kesken seinää kivestä puuhun, koska ristiinliimattu materiaali elää hyvin vähän.

Paloturvallisuus

Massiivipuulla on hyvä paloturvallisuus, koska se ei palaessaan menetä lujuuttaan kuumuudessa yhtäkkisesti. Puu hiiltyy palaessaan pääasiassa pinnasta, jolloin sen sisäosat eivät menetä lujuuttaan. Teräsbetonirakenteet menettävät kuumuudessa lujuutensa jyrkemmin, koska teräksen lujuus romahtaa lämpötilan noustessa.

Ekologisuus

CLT-elementtien valmistuksessa käytetään nopeasti uusiutuvaa metsäpuuta. Suomi on maailmanlaajuisesti kestävän metsänhoidon edelläkävijä ja metsissämme puuta kasvaa vuosittain enemmän kuin sitä ehditään käyttämään. Puu sitoo kasvaessaan itseensä hiiltä, joten puutalo toimii hiilivarastona. Puurunkoisten talojen hiilijalanjälki on luonnollisesti pienempi kuin vastaavan kokoisen betonirakenteisen talon. On ensiarvoisen tärkeää, että uutta rakentaessamme huomioimme maamme omia luonnonvaroja ja osaamistamme; miksi lähteä merta edemmäs kalaan?

Terveellisyys

CLT on rakennusmateriaalina terveellisempi ja hengittävämpi vaihtoehto kuin monet muut yleisesti käytössä olevat rakennusmateriaalit. Sisäilma pysyy tasalaatuisempana, kun talo rakennetaan lattiasta kattoon hengittävästä ja kosteutta tasaavasta materiaalista.

CLT- taloissa ei käytetä muovisia höyrynsulkukalvoja vaan massiivipuuelementti toimii itsessään höyrysulkuna. Rakenteellisesti haastavissa kohdissa, joissa massiivipuuelementtien käyttö on hankalaa, käytämme ilmansulkupaperia ja eristeenä käytetään esimerkiksi selluvillaa.

CLT:n (massiivipuun) ominaisuuksiin kuuluu kosteuden tasaaminen. Puu vastaanottaa ja luovuttaa itseensä kosteutta tasaten näin huoneilman kosteutta. Männyllä ja kuusella, on todettu olevan myös antibakteerisia ominaisuuksia.

Hengittävyys = rakenne joka kykenee sitomaan ja luovuttamaan vesihöyryä ja jonka läpi diffunoituu kaasuja (taustalla puun hygroskooppisuus eli veden luovutus ja sitominen).

Höyrynsulku = estää vesihöyryn, eli kosteuden ja muiden kaasujen virtauksen ja diffunoitumisen merkittävissä määrin.                 

Ilmansulku  = estää tuulen, eli ilman virtauksen, mutta ei merkittävästi estä kaasujen diffunoitumista.

Diffuusio = aineet pyrkivät tasapainotilaan; esim. vesihöyry virtaa sinne missä sitä on vähemmän.

Antibakteerinen ominaisuus = ehkäisee haitallisten mikrobien kasvua eli tappaa bakteerit.

Yhteydenotto - Jätä viesti

9 + 9 =